Su ile inceltilen boyalara su bazlı boya, sentetik tiner ile inceltilen boyalara ise yağlı boya (sentetik boya) denir.(Su bazlı boyanın silinmeyen cinsine halk arasında plastik boya da denir.) Günümüzde en çok tercih edilen duvar boyaları su bazlı boyalardır. Peki, su bazlı boya mı iyi, yağlı boya mı? Eskilerin en iyi boyası yağlı boyayı su bazlı boyalar ile karşılaştırdık. İşte size boya seçiminde faydalı olacağını düşündüğümüz önemli ayrıntılar.
Yağlı Boyanın Faydaları
- Yağlı boyaların kapatma gücü çok yüksektir. Alttaki rengin koyu ya da açık olması çok önemli değildir, 2 katta birçok rengi kapatabilir.
- Sentetik boyalar (yağlı boyalar) mükemmel silinebilir. Kesinlikle silinirken beze çıkmaz. Temizlik maddeleri kullanılabilir.
- Kapatma gücü yüksek olduğundan su bazlı boyaya göre extra boyama alanı sağlar.
- Yağlı Boyanın Zararları
- Yağlı boya zararlı mı, yağlı boya kokusu zararlı mı?: Evet yağlı boyaların kullanımı, silinmesi rahat olsa da; uzun süre solunması insan sağlığı için zararlıdır.
- Yağlı boyalar duvarın nefes almasını engeller. Yani duvarın hava geçirgenliğin kısıtladığından duvarda neme ve küfe neden olabilir.
- Tinerle inceltildiğinden günlerce tiner kokusu çıkmaz, ortamı iyi havalandırmak gerekir.
- Su bazlı boyaya geçişlerde zımpara ve astar uygulaması gerektirir.
- Uygulaması su bazlı boyaya göre güçtür. Düzgün boyama, tecrübe gerektirir. İyi uygulanmamış sentetik boya, rulo ve fırça izleri bırakabilir.
Su Bazlı Boyanın Faydaları
- Günümüzde artık çok iyi silinebilir su bazlı boyalar üretilebiliyor. Bu nedenle, hem kokusuz hem de iyi silinebilir boya arıyorsanız üst kalite su bazlı boyaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, antibakteriyel olanları da mevcut.
- Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.)
- Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır. Doğru rulo seçimi ile kolay-kolay duvarda iz bırakmaz. Özellikle, su bazlı mat boyaları amatörler de uygulayabilir.
- Su bazlı boyadan yağlı boyaya geçişte astara gerek duyulmaz.
- Küf önleyici ve antibakteriyel olan türleri vardır.
- Birkaç saatte kurur, koku bırakmaz.
- Su Bazlı Boyanın Zararları
- Kapatma gücü yağlı boyaya göre daha zayıftır. Koyu renkli duvar renginden açık renge geçerken duvara örtücü astar yapılması gerekir ya da boyanın kendisi birkaç kez fazla atılır.
- Boyama alanı yağlı boyaya göre düşüktür.
- Gördüğünüz gibi su bazlı boyaların zararları sentetik boyalardan daha az. Bu nedenle, artık sentetik boyalar yerine su bazlı boyalar tercih ediliyor.